Rabab Alshawi är nöjd med sitt badrum. Foto: Petra Haupt/SR Malmö
MALMÖ

Kommunen fått igång fastighetsbolag – nu renoveras det i Herrgården

Fastighetsägaren i Herrgården på Rosengård erkänner nu att de varit tröga i starten då det gäller renoveringen av de slitna och mögeldrabbade lägenheterna där. Men nu byts gamla kök och badrum ut.

– Det är jättefint nu. Tidigare var det inte bra. Men nu är jag glad, säger Rabab Alshawi.

Hennes badrum på Ramels väg i Malmö har fått helkaklade väggar och nya vitvaror och av de tidigare fukt- och mögelskadorna syns inget längre.

Hittills har sammanlagt 14 badrum, fyra toaletter och två kök renoverats i området. Ungefär 400 lägenheter har sanerats från kackerlackor.

– Nu går det framåt. Vi hade lite uppstartningsproblem, erkänner Andres Aulik, som företräder som företräder Bostads AB Gröningen.

Men miljöförvaltningen i Malmö tycker att renoveringen går för långsamt och har skärpt tonen mot ägarna. Men Andres Aulik lovar nu att de runt 100 badrum och 20-tal kök som bedömts vara i akut skick ska renoveras inom utsatt tid, det vill säga till februari.

Men miljöförvaltningen har nu krav på att ytterligare runt 300 badrum och nästan 300 kök ska hinna renoveras inom tio månader. Annars hotar viten.

– Kommunen kanske ser att vi lovade mer än vad vi höll. Men nu har de fått igång oss, kommenterar Andres Aulik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".