Seija Martti fyller på hyllorna på Ica Maxi i Västra Hamnen med glödlampor. Foto: Johanna Hellström/SR

Hyllor gapar tomma när kunder hamstrar glödlampor inför förbud

Den 1 september förbjuds flera olika sorters glödlampor i Sverige. Det här har gjort att många hamstrar lampor.

– Efter klockan fem så slår det till. De tar hela flak med glödlampor, berättar Seija Martti som arbetar i en Ica Maxi-butik i Malmö.

En leverans med nya glödlampor har precis kommit in till butiken. Seija Martti och hennes kollega plockar upp förpackningarna på de tomma hyllorna. Lamporna var det första som de var ute och hämtade när lastbilar med nya varor kom till butiken.

Från och med imorgon, den 1 september, förbjuds matta glödlampor och 100 watts lampor. De får dock fortsätta att säljas tills lagren är slut.

En rundringning till ett antal butiker i Skåne som säljer glödlampor vittnar om att lamporna har en strykande åtgång.

Det är EU-direktiv som nu gör att glödlampan successivt försvinner, nästa år förbjuds 75 watts-lampan. 2012 ska glödlampan vara helt borta till förmån för lågenergilampor och halogenlampor. Enligt beräkningar kommer elen som används för belysning då minska med hälften i Sverige.

Trots att inte alla glödlampor förbjuds från och med imorgon så går samtliga åt i butiken där Seija Martti jobbar.

– Det är allt, även de lampor som vi annars inte brukar sälja så mycket av till exempel lampor till symaskiner och ugnar, säger Seija Martti.

Kunderna trängs vid glödlampshyllorna och hamstrar.

– Ja, det gör jag. Det beror på priset hur många jag köper, säger en av kunderna i butiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".