HD fastställer dom mot våldsman

Högsta Domstolen har fastställt domen mot den 35-årige man som förra hösten tog sig in på ett äldreboende i Landskrona där han våldtog en av de anställda.
Efter våldtäkten rusade han ut på gatan och hotade folk med kniv. En man blev skuren och andra blev slagna eller hotade. Hovrätten fällde mannen för brotten, men konstaterade samtidigt att han på grund av berusning hade varit psykotisk när de begicks. Därför visste han inte vad han gjorde och kunde därför inte dömas till fängelse. Eftersom mannen inte är sjuk nu, ansåg hovrätten att han inte heller kunde dömas till rättspsykiatrisk vård. Riksåklagaren ville att mannen skulle dömas till fängelse och förde målet vidare till Högsta Domstolen. Nu har HD dock sagt nej och istället fastställt den tidigare domen. Mannen döms därför till skyddstillsyn i kombination med psykiatrisk behandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista