lund

Alkoholmottagningar kan läggas ner

Alkoholmottagningen på Södertulls vårdcentral i Lund kan läggas ner från och med årsskiftet. Anledningen är att Region Skåne vill dra in anslagsfinansieringen och istället hänvisa patienter med alkoholproblem till de vanliga vårdcentralerna.

– Det kommer få dem konsekvenserna att 200 människor med alkoholproblem i princip ställs på gatan utan den hjälp och den vård de behöver, säger Thomas Wallgren, sjukskötare på Alkoholmottagningen.

Personalen på Alkoholmottagningen på Södertulls vårdcentral i Lund säger att många patienter vågar vända sig till dem eftersom sekretessen är så hög.

Mottagningen är inte skyltad, patienterna registreras inte på samma sätt som på vårdcentraler och dessutom skrivs journalerna för hand. Drygt 200 patienter med alkoholproblem vänder sig hit varje år, fler står i kö för att få komma till.

I framtiden kan patienterna tvingas vända sig till vårdcentralen istället. Men personalen på Alkoholmottagningen i Lund tror inte att patienter kommer att vända sig till vårdcentralerna.

– Jag tror inte att de kommer vända sig till vårdcentralerna av två skäl, flera av dem har redan vänt sig till sina vårdcentraler och upplevt att de inte fått den hjälp de behöver och sen är patienterna här väldigt angelägna som sin sekretess och de vill inte att det här ska komma in i vanliga primärvårdsjournaler, säger Thomas Wallgren, sjukskötare på mottagningen.

Även på de andra alkoholmottagningarna i Bjuv, Klippan och Åstorp dras anslaget inte. Detta gäller också specialistmottagningarna Flyktinghälsan i Åstorp och Livsstilsenheten i Malmö som kan bli utan pengar från och med årsskiftet.

Flyktinghälsa i Malmö ska ha kvar sitt anslag ett år till eftersom det enligt Region Skåne anses vara en mycket speciell mottagning.

Alkoholmottagningarna i Skåne kan bevaras om de lyckas knyta kontakter med tillräckligt många vårdcentraler som hänvisar sina patienter dit.

– Jag hoppas att så många vårdenheter som möjligt vänder sig till alkoholmottagningarna och dess kompetens och att dem därmed kan vara kvar. Men det beslutet fattar varje vårdenhet själv, man kan inte tvinga dem till det, säger regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".