Lund

Lättare för kvinnor att få bostad

Den hopplösa bostadssituationen för studenterna i Lund är på väg att lätta något. Bostadskön på studenternas Bopool har blivit något kortare än för någon vecka sen.

Förklaringen kan vara att studenter som inte hittat någonstans att bo väljer att inte komma till Lund alls.

– Hittar man ingen bostad en eller två veckor före terminsstart så är det många som ger upp och struntar i att komma till Lund, tror Sebastian Bay på studenternas Bopool.

I dag, tisdag, börjar allvaret för de nya studenterna på Lunds universitet. Kurserna drar igång. Och hos Bopoolen finns fortfarande många bostadssökande.

– Men det är lite färre som står på min kölista nu jämfört med ett par veckor sen, säger Sebastian Bay.

På Bopoolen finns 250 bostadslösa studenter registrerade. Bostadsbristen är värre än någonsin i Lund och därför ville kommunen bygga modulhus på tre olika ställen i Lund. Men alla byggplanerna överklagades av grannar. Det blev inga bostäder.

Då gick Studentkåren gick ut och vädjade till politiker och tjänstemän att hyra ut en soffa till en student. Bara fem nappade.

Magnus Johansson är en av dem som letar bostad. I natt bor han på vandrarhem. Men hade han varit tjej så hade förmodligen haft någonstans att bo för enligt Bopoolen så är bostadsbristen minimal i Lund för svenska tjejer.

– Det är dem som folk helst ser som hyresgäster, säger Magnus Johansson.

– Hade jag haft en lägenhet så hade jag hellre hyrt ut till en tjej. De är nog lite mer skötsamma och lite trevligare, säger han och beger sig mot sitt lilla krypin i en gammal tågvagn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".