1 av 2
2 av 2
Allt fler vill sko sig på bostadsbristen bland studenter.
BOSTADSBRISTEN I LUND

Bostadsbrist lockar uthyrare att utnyttja bostadslösa studenter

I Lund är det allt fler personer som försöker att utnyttja den kritiska bostadssituationen genom att ta ut oskäligt höga hyror av bostadslösa studenter.

– I två av tio annonser försöker man ta ut en oskäligt hög hyra, säger berättar Sebastian Bay på studentboendeförmedlingen Bopoolen.

Har det här blivit vanligare i år med tanke på bristen?
– Ja, det har det, efter som det har blivit en krissituation är det många som försöker utnyttja en svår situation för många studenter.

För att uppmärksamma studenterna på de höga hyrorna skriver Bopoolen ut en varningstext på både svenska och engelska bredvid de annonser där man anser att hyran är oskäligt hög. Sebastian Bay visar ett exempel på boendeförmedlingens hemsida.

– Här har vi en annons där man hyr ut två rum i en villa och som det framgår av annonsen vill man ha 4 500 kronor i månaden per rum, det är en hyra som man absolut kan anta är för hög.

Vad som är skäligt att ta betalt om man vill hyra ut ett rum eller en lägenhet är inte alltid enkelt att veta men det går att räkna ut berättar Sebastian Bay.

– Om man har en lägenhet som man vill hyra ut så ska man ta lika mycket betalt för den som en liknande lägenhet i allmännyttan i det här fallet LKF. Om man hyr ut ett rum så är det då den delen i en liknade lägenhet hos allmännyttan.

Både Bopoolen och Hyresgästföreningen kan hjälpa till att räkna ut en skälig hyra. Men trycket på bostäder i Lund är hårt och det finns studenter som skulle vara beredda att betala ganska mycket pengar för att bli inneboende, som till exempel Louise Eklund.

– Jag skulle kunna betala 5 000 med där går smärtgränsen.

Du skulle ändå kunna vara beredd att betala 5 000 kronor i månaden?
– Ja, vad ska man göra om man är desperat. Man har kanske kommit in på sin drömutbildning och så har man ingenstans att bo, säger Louise Eklund.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".