Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trelleborg

Riksbyggen tar inte ansvar för förskingring

Den bostadsrättsförening i Trelleborg som utsatts för förskingring av en före detta ordförande har sig själv att skylla. Det anser den ekonomiska förvaltaren Riksbyggen.

Bostadsrättsföreningen utsattes under fyra års tid för förskingring av sin före detta ordförande, som bland annat ska ha tagit ut otillåtna summor i förlorad arbetsinkomst och köpt varor och tjänster till sig själv för föreningens pengar. Mannen är misstänkt för grov förskingring men befinner sig sedan upptäckten utomlands.

Bostadsrättsföreningen anser att Riksbyggen, som man anlitade som ekonomisk förvaltare, borde ha upptäckt och stoppat utbetalningarna. Därför har man stämt Riksbyggen på runt 800 000 kronor. I ett svaromål till Ystads tingsrätt som Riksbyggen tillbakavisar alla anklagelser från bostadsrättsföreningen i Trelleborg.

Men i det svaromål som Riksbyggens advokat nu lämnat in tar Riksbyggen över huvud taget inte på sig något ansvar. För det första anser man att talan väckts i fel forum och att den borde lämnats in vid Stockholms tingsrätt, eftersom Riksbyggen har sitt säte där. Men förutom det anser man att bostadsrättsföreningen inte kunnat bevisa att utbetalningarna varit felaktiga. Om tingsrätten ändå skulle anse att de varit det, så bestrider Riksbyggen att man skulle förfarit grovt vårdslöst. Istället anser man att det är bostadsrättsföreningen som varit ansvarig för det inträffade. Styrelsen borde upptäckt de felaktiga utbetalningarna – om inte förr så i arbetet med årsredovisningarna. Riksbyggen stödjer sig även på den särskilda granskning som gjordes i våras, och som även den slog fast att styrelsen varit ansvarig.

Det blir nu Ystads tingsrätt som får avgöra frågan. Om man kommer fram till att Riksbyggen inte har någon skuld i det inträffade, kommer Riksbyggen att begära ersättning för sina rättegångskostnader från bostadsrättsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".