Ulf Hallgårde, projektledare på Region Skåne. Foto: Johanna Hellström/SR
Skåne

För få terapeuter mot depression

Det är brist på terapeuter som sysslar med kognitiv beteendeterapi i Skåne. Att behandla patienter med depressioner och smärta har därför lyfts ut ur Hälsovalet och just nu söker Region Skåne vårdenheter som kan ta sig an de här patienterna.

Behovet är stort, regionen kommer få nästan 150 miljoner av staten för att minska sjukskrivningarna i den här gruppen.

Ulf Hallgårde, som är projektledare på Region Skåne, höll idag ett informationsmöte för att få fler vårdgivare att skriva på avtal med regionen:

- Det är svårt att få tag på folk med rätt kompetens. På sikt måste vi få fler att utbilda sig till KBT-terapeauter, säger Ulf Hallgårde, projektledare.

Just nu så raggar Region Skåne vårdcentraler och egenföretagare som vill skiva ett avtal med regionen för att ta sig an patienter med olika stressymtom, depressioner och ångest. Men också den grupp personer som lider av smärta av olika slag.

På måndagen hölls ett informationsmöte i Lund för behandlare inom kognitiv beteendeterapi och de som sysslar med smärtbehandling. Hittills har regionen skrivit avtal med 45 olika enheter. Enligt Ulf Hallgårde behövs det minst dubbelt så många kontrakt till, men han är inte orolig.

- Vi kommer att få fram tillräckligt med kapacitet, säger Ulf Hallgårde.

När Hälsovalet sjösattes i våras bestämdes det att de vårdinrättningar som är med inte var skyldiga till att erbjuda behandling för patienter med depressioner och olika sorters smärta. Det för att för många inte hade personal med den kompetensen hos sig. Inger Alvin, som är socionom och KBT-terapeut, var på mötet idag. Hon har eget företag och en av de 45 som skrivit på ett avtal för Region Skåne.

- Jag tycker att det är intressant att vanliga människor kan få tillgång till den terapin. Det är ju ganska dyrt, säger Inger Alvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".