Camilla Qwinten med barnen Milton och Minja besöker BVC Slottshagen i Malmö. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Babyboomen håller i sig flera år

Antalet barn som föds i Skåne kommer att öka stadigt de kommande tio åren. Det visar Region Skånes nya befolkningsprognos.

– Många av mina vänner har också fått barn nu, säger Camilla Qwinten i Malmö, som är på BVC för med sin son Milton, som föddes förra året.

Det är trångt på barnavårdscentralen Slottshagen i Malmö. Förra året föddes runt 15 000 barn i Skåne. 2018 räknar man med 1 300 fler.

– Det är så många kvinnor som kommer in i fertil ålder nu. Därför kommer det att födas fler barn nu, säger Christina Ripa, analytiker på Region Skåne.

I dag är skåningarna drygt 1,2 miljoner, men i befolkningsprognosen räknar man med att Skånes befolkning kommer att öka med 125 000 personer under den närmaste tioårsperioden.

Men trots det och trots den väntade babyboomen är ökningstakten något långsammare än vad den varit se senaste åren. Det beror på att invandringen förväntas minska och utvandringen öka.

Befolkningsprognosen ska nu användas för att till exempel planera sjukvård och infrastruktur, och de ökande födelsetalen är av yttersta vikt för kommunernas planering av förskola och skola.

– Jag tycker synd om de så jobbar inom förskolan. Det är många barn och personalen är trött då jag kommer och hämtar mina barn, säger Camilla Qwinten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".