Bjuv

Ärtor nära att slå ut reningsverk

Under flera dagar i slutet av augusti fördes stora mängder av Findus processvatten till reningsverket i Bjuv och nära nog slog ut reningsverkets egen reningsprocess.

Idag begär länsstyrelsen åklagarprövning om brott mot miljöbalken.

Det var i slutet av ärtskörden som något gick fel på Findus. Stora mängder processvatten som innehåller ärtrens och jord och dessutom ärtor for iväg i de stora rören mot reningsverket.

Där förstod man efterhand att något var fel och slog larm. Enligt Lennart Höglind vid länsstyrelsen blev det stora störningar på reningsverkets process under flera dagar.

Findus fick besked och upptäckte att en kulvert hade sprungit läck och vattnet  forsade från det egna interna avloppssystemet över till den kommunala spillvattnenledningen och istället för att leda vattenmassorna till  företagets eget reningsverk, hamnade allt i det kommunala verket. Man upptäckte också att ärtor kommit med i avloppsvattnet.

Findus säger till länsstyrelsen att det där med ärtorna var ett misstag, någon hade felaktigt släppt iväg ärtorna i fel ledning. Och den läckande kulverten uppges nu vara åtgärdad och reningsverket kan nu återhämta sig efter hand.

Men läckaget orsakade betydande störningar på den kommunala reningsprocessen. Det var stora mängder av organiska ämnen, fosfor och kväve som släpptes iväg dit. 

Om utsläppet också påverkat Vegeå är inte känt. Länsstyrelsen lämnar idag ärendet till åklagaren med misstanke om brott mot miljöbalken.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".