Mekaniker har bra chans på jobb

I dag, torsdag, invigs en gymnasieutbildning för tävlingsmekaniker på Ring Knutstorp i Svalövs kommun. Och de 28 eleverna har stort chans att få jobb efter utbildningen.

I helt nybyggda lokaler alldeles intill tävlingsbanan ska de 28 eleverna drillas i konsten att laga en bil och byta däck blixtsnabbt mitt under ett lopp.

Utbildningen, som är en del av motorgymnasiet i Svalöv, är den enda kommunala i sitt slag i Sverige. I ett nära samarbete mellan skolan och Ring Knutstorp får eleverna en direkt inblick i hur proffsen arbetar och kommer också att komma ut och praktisera så småningom. Utbildningen är tre år och chanserna att få jobb efteråt är stora.

– Branschen som sådan behöver föryngra sig på teknikersidan i hela. Är som är de duktiga och brinner för detta har en stor chans att få jobb efteråt, säger Lars Olsson, som håller i utbildningen.

Sammanlagt är det 28 elever som nu påbörjat sin utbildning och fyra av dem är tjejer. Diana Eckhoff är en av de fyra tjejer som ska gå utbildningen. Hon tävlar redan själv i folkrace och är det här en chans att få en så avancerad motorsport utbildning. Just närheten till banan en av de största kickarna.

– Vi går ner och äter på restaurangen vid depån och då ser vi många fina bilar, ler Diana Eckhoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".