Polisens närvaro gör att Skåningarna känner sig tryggare. Foto: Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Skåne

Skåningarna allt tryggare

Skåningarna blir allt tryggare, det förklarade polisen i dag när de presenterade sin årliga trygghetsmätning. I Malmö till exempel har befolkningen inte känt sig så här trygga sedan i början av 2000-talet.

Blanche Engberg som bor på gamla Väster i Malmö känner sig sällan otrygg i sin hemstad.

– Nej inte till vardags, det är alltid massor poliser ute och man vet att de tar hand om saker när det händer något, säger hon.

Generellt känner sig skåningen inte särskilt otrygg, något som polisen slår fast efter att ha utvärderat årets trygghetsmätning.

Det man kan se är däremot att storstadsborna känner sig mer otrygga än övriga Skåningar. Men också i Malmö kan man se den positiva utvecklingen berättar Ulf Sempert som är polismästare i Malmö.

– Vi har en svår situation i Malmö men det går åt rätt håll. Ganska mycket åt rätt håll. Så Malmöborna känner en ökad trygghet, säger han.

Allt färre Malmöbor upplever oro över ungdomsgäng som bråkar och stör och färre säger sig ha blivit utsatta för brott det gångna året.

Det verkar vara polisens närvaro som är avgörande för hur trygg befolkningen känner sig. I Rosengård till exempel har polisen den senaste tiden funnits på plats dygnet runt.

Enligt undersökningen upplever hela 72 procent av Rosengårdsborna att polisen bryr sig om de lokala problemen. Det kan jämföras med 59 procent året innan.

– Det är ju, som vi tolkar det, medborgarnas och invånarna i Rosengårds kvitto till oss att de uppskattar vår närvaro i Rosengård.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".