Skåne

Facket oroas över ombordförsäljning

Facket protesterar mot att Skånetrafiken bestämt att tågpersonalen ska sälja biljetter på tågen, och man uppmanar istället tågvärdarna att dela ut inbetalningskort.

– Vi tycker att det är alldeles förkastligt. Vi från facken har gått ut och uppmanat alla våra kollegor att lämna börserna i skåpen och istället dela ut inbetalningskort, säger Michael Yang, ordförande i Seko på Öresundstågen.

Det går inte längre att köpa tågbiljetter i automaterna med kontanter förutom i de större städerna Malmö, Lund och Helsingborg. Ökad rånrisk och otrygghet för tågvärdarna oroar facket, som undrar om Skånetrafiken är mer rädd om automaterna än om personalen.

Skånetrafiken å sin sida har tröttnat på ständiga inbrottsförsök och skadegörelse på sina biljettautomater. Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken, tror inte att rånrisken ökar för att personalen nu har hand om kontanter.

– Nej, det behöver det inte göra, om man inte har några rån från början, och personalen får någon enstaka som vill betala kontant, säger han.

Vad tycker ni om att facket uppmanar tågvärdarna att dela ut inbetalningskort istället?

– Vi har sagt att det är okej att göra det, men vi hoppas innerligt att de hjälper våra gemensamma kunder så mycket de kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".