Kärnkraftslarm utlöstes felaktigt

Länsstyrelsen i Skåne har under tisdagsmorgonen fått ta emot ett stort antal telefonsamtal från de som bor i den inre beredskapszonen runt Barsebäck som undrar varför de fick larm om en brand i Norrköping under natten.
Det var i samband med en garagebrand i Norrköping under tisdagsnatten som räddningsledaren begärde att Sveriges Radio skulle gå ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Sändningsledningen på Sveriges Radio i Stockholm beslutade då att via ett särskilt kommando gå in och bryta samtliga radiosändningar även i den kommersiella radion. Men kommandot utlöste felaktigt även det särskilda larm som går ut via RDS-radio i all kärnkraftlän i landet. Håkan Svensson, chef för Sveriges Radios sändningsledning i Stockholm, – Vi lyckades göra ett litet felgrepp så att det valda området Östergötland, det byttes ut mot Sverige. Ann-Marie Gustafsson, beredskapshandläggare på länsstyrelsen, ser allvarligt på det inträffade: – Förtroendet för det här systemet, det tappar vi ju. Håkan Svensson tror inte att trovärdigheten för systemet är skadat: – Om det hade hänt ofta och det hade varit många fel, då tror jag att det hade varit fara, men nu tror jag inte att det är något problem med det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista