Skåne

Samarbete möjliggör specialisering

Den gemensamma miljöorganisationen i de fem skånska kommunerna Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga har nu varit igång sedan den första september. Tanken är att personalen ska få möjlighet att specialisera sig.

Organisationen kallas Söderåsen miljöförbund och har sina lokaler i det gamla tingshuset i Klippan, dit personalen från de fem miljökontoren flyttat. Det här ska underlätta, eftersom små kommuner har svårt att klara miljötillsynen på egen hand.

– Tidigare har det varit en eller två handläggare i kommunerna, och då är det hopplöst att hålla koll. Du ska vara expert på olika tider för gödselspridning, buller, vägar, järnvägar, vindkraftverk, enskilda avlopp, värmepumpar och så vidare, säger miljöchefen Helena Holmgren.

Den nya organisationen gör att miljöförvaltningens personal får lättare att specialisera sig. Det är inte bara de 15 tjänstemännen inom miljöförvaltningen i de fem kommunerna som numera jobbar tillsammans. De politiska besluten tas också i en gemensam direktion, och miljönämnderna i de fem kommunerna har avskaffats.

Birgitta Johansson-Sternerup som tidigare var miljöchef i Klippan är positiv till det nya arbetssättet.

– Det känns som om vi kommer få bra flyt i vårt arbete, och vi har många ämnen som vi kan bolla sinsemellan. Jag tror det här kommer att fungera mycket, mycket bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".