Utredaren och infrastrukturministern berättade om snabbtågen. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
SKÅNE

Snabbtåg ska passera både Helsingborg och Hässleholm

Framtida höghastighetståg från Stockholm till Malmö kommer att passera både Hässleholm och Helsingborg. Den slutsatsen presenterade regeringens utredare Gunnar Malm idag.– En stor debatt nere i Skåne har varit om man ska gå över Hässleholm eller Helsingborg. Svaret i utredningen är både och, sa han under presskonferensen idag.

Enlig Gunnar Malms utredning bör två dubbelspår för höghastighetståg, det vill säga tåg som kan gå i 320 kilometer i timmen, byggas i Sverige. Dels handlar det om sträckan Stockholm och Göteborg och dels mellan Stockholm och Malmö. Utbyggnaden beräknas kosta 125 miljarder kronor och ska finansieras till hälften av staten. Resten ska enligt utredningen betalas av de berörda regionerna, EU och av biljettintäkter.

Enligt utredningen bör de nya spåren mot Malmö gå efter E4:an men vid Markaryd ska vissa av tågen, via ett förstärkt befintligt nät, gå till Hässleholm för att sedan att fortsätta ner mot Malmö och Köpenhamn via Södra stambanan. Tågen som går via Helsingborg fortsätter ner mot Malmö via Landskrona där de ansluts till befintliga spår.

– Det innebär att Hässleholm och Helsingborg får lika mycket trafik, säger regeringens utredare Gunnar Malm.

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, moderaten Peter Danielsson är nöjd med utredningens förslag.

– Utredningen tar tydligt avstånd från att bygga i de befintliga korridorerna och pekar på att det finns fördelar att bygga utmed E4:an, säger moderaten Peter Danielsson som är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Vad tror du att det betyder för Helsingborg att få snabbtåg till staden?

– I detta fall är det så klart betydelsefullt att vi finns på banan. Men det verkar ju som att detta förslag kommer att gynna hela Skåne, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".