Skåne

Mycket trafikstrul vid vägarbeten

Bilisternas beteende är den största olycksrisken vid de stora vägarbetena i länet. Trots att trafikpolisen i Skåne ständigt patrullerar vid arbetena är problemen periodvis stora med bilister som kör för fort och för nära varandra.

– För att trafiken ska flyta på bästa sätt måste bilisterna tillämpa bilxtlåsprincipen, säger Lars-Göran Samuelsson, chef för trafikpolisen i Helsingborg.

Under det senaste halvåret har vägarbetena på de stora vägarna i västra Skåne avlöst varandra. I våras och somras jobbades det på E22 vid Lund. Vägarbetet på E6:an mellan Malmö och Vellinge är nu klart. Nu det jobbas det på två arbeten på E6:an mellan Malmö och Helsingborg.

Polisen bevakar ständigt de vägarbeten som är igång. Anledningen är att bilister kör för fort och för nära varandra, vilket det är olagligt och kan ge böter. Det är inte heller tillåtet att göra som många lastbilar gör, att blockera vänster körfält för andra fordon. Det kan lastbilschaufförerna få böta för. Men det är inte olagligt att inte köra enligt blixtlåsprincipen.

– Det finns inte reglerat hur man ska köra. Det ska bilisterna själva lösa, säger Lars-Göran Samuelsson.