Malmö

Malmö bryter med Lugna gatan

Stadsdelsförvaltningarna i Södra innerstaden, Rosengård och Fosie vill att kommunen avslutar samarbetet med Lugna gatan från och med årsskiftet. Det framgår av en rapport från stadsdelarna.

Dålig kommunikation mellan Lugna gatan och stadsdelarna och dåligt följda verksamhetsmål är orsaken, enligt Anders Malmquist som är stadsdelschef i Södra innerstaden.

– Exempel på det är vid rekrytering där vi kan se att det blivit fel vid ett antal tillfällen. Det är också viktigt för vår socialtjänst att få in information om barn som far illa, men det har inte kommit in några sådana, trots att vi vet att de jobbar bland våra mest utsatta barn, säger Anders Malmquist.

Projektet Lugna gatan har drivits i samarbete mellan Fryshuset och Malmö stad sedan 2006. Tanken med projektet har varit att öka tryggheten i de tre stadsdelarna genom att låta ungdomar vara förebilder för andra ungdomar.

Den senaste tiden har det varit turbulent kring projektet och samtidigt har de ansvariga i stadsdelarna upplevt att de blivit undanhållna viktiga beslut.

– Utvärderingen ensam hade kanske inte fått oss att avsluta samarbetet idag. Men om man lägger till hur Fryshusets och Lugna gatans ledning agerat den senaste tiden och polisens avståndstagande, så blir det tillsammans för mycket, säger Anders Malmquist.

Han tycker trots kritiken att Lugna gatans arbete har varit betydelsefullt. Även i framtiden kommer liknande satsningar behövas.

– Vi har andra externa aktörer som är snabbt framme och visar intresse. Vi har några månader på oss att komma fram till hur det ska se ut, säger Anders Malmquist.

Fryshuset, som står bakom Lugna gatan, svarar på kritiken i ett pressmeddelande och skriver att "Stadsdelarna har sedan i våras medverkat och haft full vetorätt när det gäller rekrytering av all personal till Lugna gatan."

De hävdar också att man visst har rapporterat om barn som befinner sig i riskzonen. Nu tänker Fryshuset jobba fram nya metoder för att kunna fortsätta samarbeta med kommunen.