Slarv bakom salmonella

Det var en slarvig kockelev som låg bakom utbrottet av salmonella på en av restaurangerna på nöjesfältet Bakken i Köpenhamn i somras då bland andra många svenskar smittades.
Det visar det danska seruminstitutets rapport om salmonellautbrottet. 29 svenskar och 37 danskar fick salmonella konstaterad efter besöket på restaurangen på Bakken. En tredjedel av de drabbade blev så sjuka att de fick läggas in på sjukhus efter att ha smittats av den multiresistenta salmonellatypen Typhimurium. Orsaken till att salmonellan spreds var alltså att en kockelev, som utan att veta att han bar på smittan, struntade i att tvätta händerna efter ett toalettbesök. Salmonellabakterierna hittades i kokt pasta och sallad på restaurangen. Däremot var det inget fel på råvarorna, all gammal mat var kastad och den övriga hygienen var också god, enligt rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista