Skåne

Ingen ökad kontanthantering på tågen

Det är inte många som har valt att betala kontant på tågen trots att Skånetrafiken stängt av automaterna.


– Nej ingen drastisk ökning, en viss ökning har skett av resenärer som kanske kommer lite sent och då väljer att betala ombord istället, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Det är nu en vecka sedan Skånetrafiken drog in möjligheten att betala kontant på nästan alla tågstationer i Skåne. Endast i Malmö, Lund och Helsingborg fick automaterna stå kvar. Ökad förstörelse och allt fler inbrottsförsök låg bakom beslutet.

Resenärerna hänvisades istället till att betala med kort eller med kontanter ombord på tågen, utan att behöva betala det vanliga ombordstillägget på 100 kronor.

Beslutet rörde upp känslor hos Fackförbunden SEKO och ST som menade att det här skulle leda till ökad kontanthantering ombord och därmed en större risk för deras medlemmar.

Istället för att ta emot kontanter uppmanade fackförbunden tågvärdarna att ge de biljettlösa resenärerna inbetalningskort. Vissa tågvärdar tar emot kontanter men enligt Michael Yang, ordförande i SEKO-klubben på Öresundstågen har det också delats ut många inbetalningskort den senaste veckan.

– Framförallt under helgen sedan vi gick ut med det i fredags. Vi uppmanar ju fortfarande tågvärdarna att lämna börsen i skåpet och istället dela ut inbetalningskorten.

Skånetrafikens kontantautomater ska tillbaka, men först måste de förstärkas och göras mer inbrottssäkra.

– Man ska sätta någon slags plåtanordning runt om dem så att de blir svårare att ta sig in i dem, säger Ulrika Mebius.

Så när tror ni de kan tas i bruk igen?

– Det här kommer att ta tre till fyra veckor och sedan kommer vi successivt sätta ut automaterna igen. Vi börjar med de större orterna och går sedan vidare med de mindre, säger Ulrika Mebius.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se