Värmen åter i Malmö

Läckan i fjärrvärmesystemet i Malmö är nu helt lagad. Vid halvsextiden på lördagsmorgonen hade Sydkraft kopplat på alla abonnenter igen och värmen hade börjat cirkulera.
Gårdagens läcka är den största sedan fjärrvärmesystemet togs i bruk i Malmö 1951 - alltså på 50 år. Tusentals kubikmeter vatten läckte ut innan man kunde lokalisera och laga läckan i det 250 millimeter tjocka röret. Den grupp som kommunen tillsatte igår eftermiddag som skulle se till att ingen behövde frysa fick framförallt se till att äldreboenden i stan fick den hjälp de behövde. Och man delade ut filtar och värmefläktar för att boende och personal skulle kunna hålla värmen. På universitetsjukhuset MAS som också drabbades kunde man fortsätta med verksamheten i stort sett som vanligt, men även där delades ett 1000-tall filtar ut till patienter. Redan vid 20-tiden i går kväll hade de flesta bostäder blivit inkopplade genom att man skickade vattnet andra vägar ut till bostäderna, även om det dröjde framåt natten innan värmen hade nått ända ut. Sydkraft har jobbat hela natten med att laga läckan. Men det var till en början problem att jobba vid läckan eftersom det var för varm där vattnet läckt ut. Men nu är allt lagat och vattnet tar den vanliga vägen ut till abonnenterna. Den exakta orsaken till läckan oklar men allt tyder på att det är normalt slitage på systemet som gjort att det gått sönder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".