SKÅNE

Projekt ska rädda utförsäkrade

Tusentals skåningar riskerar att bli utförsäkrade inom kort. I ett projekt ska nu de sjukskrivna fångas upp för att undvika att de hamnar utanför systemet. Men det är bråttom och patientföreningarna runt om i länet är bekymrade.

– De som tar kontakt med oss är förtvivlande. De undrar var de ska vända sig för att få hjälp, säger Lisa Forstenius, ordförande i en patientförening för personer som lider av kroniskt trötthetssyndrom .

För drygt ett år sedan beslutade den nuvarande regeringen att antalet dagar som någon får vara sjukskriven skulle begränsas. Det har gjort att uppskattningsvis mellan 3 000 och 6 000 skåningar riskerar att stå utan ersättning inom kort.

Det är oklart vad som händer med de här personerna, hur de ska kunna försörja sig i framtiden.

– Det låter dramatiskt, men många kommer att ge upp. De orkar inte kämpa vidare, säger Lisa Forstenius.

Men sedan några månader tillbaka jobbar Region Skåne bland annat tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i något som kallas sjukskrivningsprojektet. Alla de personer som riskerar att bli utförsäkrade ska gås igenom och man ska slussa ut så många man kan i arbetslivet igen.

– Det är ett digert arbete. Vår förhoppning är att vi ska hinna med alla innan de blir utförsäkrade, men vi kan inte garantera det, säger Ulf Hallgårde, projektledare på Region Skåne.

Men det finns ju de som på grund av sjukdom inte kan jobba. Vad händer med dem?

– De som inte kan ta ett jobb de kommer förmodligen bli sjukpensionärer eller få sjukersättning, som det numera heter.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se