Lund

Annas reservplats fanns inte

Anna var första reserv till sin drömutbildning, i alla fall på Verket för Högskoleservice hemsida. Men bara två veckor innan utbildningen skulle börja fick hon höra att VHS hade satt henne i en urvalsgrupp som inte fanns.

Anna läser från en utskrift från studera.nu. Där står det att hon är första reserv till journalistutbildningen vid Lunds universitet.

Det brukar betyda stora chanser att komma in.

– Då ringde jag till studera.nu för att dubbelkolla det här och det stämde, säger Anna.

Först två veckor före start fick Anna tag på Lunds universitet och då fick hon veta att hon stod med i en urvalsgrupp som de inte använder. Hon var inte alls första reserv.

– Jag hade förberett mig på att jag hade chansen att komma in, och hade tackat nej till fast jobb och andra utbildningar, så det var ju verkligen en kalldusch.

På Lunds universitet säger man att det inte är deras sak, eftersom studera.nu hör till VHS.

Så nu har Anna anmält till JO att VHS inte verkar vara synkade med universitetet.

– Är det något fel som har inträffat här så behöver ju vi titta på det, säger Charlotta Volgsten Forberg, kommunikationschef på VHS.

Hur ska man tänka som student då? Kan man lita på det beskedet man får på studera.nu?

– Ja, man kan lita på det beskedet.

Det kommer dröja till senare i höst innan Anna får veta vad JO tycker. Men hittills i år när det varit problem med studera.nu så har JO inte tyckt att VHS har gjort något fel.

– Jag hoppas att de reder ut det här. Som student måste man ju kunna lita på det besked man får, så att man kan planera sitt liv, säger Anna.

Elin Joleby/ P3Nyheter
elin.joleby@sr.se