Finansminister Anders Borg lämnar över regeringens budgetproposition. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Skåne

Nya budgeten – så berörs Skåne

I dag presenterade regeringen budgetpropositionen för nästa år. På stadsbiblioteket i Malmö var flera riksdagsledamöter på plats för att presentera budgeten.

– Vi känner att detta behövs, vi är ett transitlän både när det gäller infrastruktur och när det gäller - om man säger så här - personer som inte är så önskvärda som kommer från Europa in i Skåne så behöver vi också ha en förstärkt polisorganisation, säger riksdagsledamoten Lennart Pettersson (C).

Polisen i Skåne får förutom de drygt 100 miljoner de fått förra året ytterligare 145 miljoner kronor nästa år.

Flera riksdagsledamöter från alliansen var i dag på flera platser runt om i Skåne för att presentera budgetpropositionen för 2010. Förutom satsningar på polisen får Skåne även en del av den miljard som satsas på infrastrukturen. Västkustbanan, E22:an och väg 108 är några av dem satsningar som finns med i budgeten.

Av dem nästan 1,9 miljarder som satsas på utbildningsplatser i Sverige, så får Malmö Högskola och Lunds universitet totalt 850 nya utbildningsplatser.

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Lennart Pettersson tror att budgeten kan bidra till en lägre arbetslöshet i Skåne på längre sikt.

 – Det är en offensiv budget. En budget som stärker arbetslinjen och vi har ju ett antal kommuner i Skåne där som är en hög arbetslöshet och det gör att om vi lägger ihop de olika pusselbitarna med arbetsgivaravgifter, satsningen på utbildning och jobbskatteavdrag så kommer detta att generera till ett antal nya arbetstillfällen även i Skåne.


Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".