skåne

Decibelgräns för att få hörapparat

Det blir en decibelgräns för skåningar som behöver en hörapparat. Det beslutade habiliterings- och hjälpmedelsnämden i Region Skåne idag måndag. Samtidigt lovades nämnden mer pengar nästa år för att klara de skenande kostnaderna.

Skåningar som behöver en hörapparat måste från och med nästa år höra sämre än 25 decibel på sitt bästa öra. Förslaget har tidigare varit uppe och kritiserats hårt både av professionen och av hörselskadade. Även hälso- och sjukvårdsnämnden gav då bakläxa på förslaget. Men idag presenterades ett nytt förslag, där den styrande majoriteten främst ville tala om den ökade valfriheten.

I fortsättningen ska skåningarna nämligen kunna välja mellan ett upphandlat hörapparatssortiment utifrån det behov man har, eller betala själv och välja något bättre ur audionommottagningens eget sortiment, ett beslut som Socialdemokraterna reserverade sig emot.

Ytterligare en förändring blir att den hörselskadade kommer att äga sin hörapparat och därför stå för service- och reparationskostnader. Idag har man bara hörapparaten till låns. Utprovningsavgiften kommer däremot att ligga kvar på 800 kronor.

Hörselvården i Skåne har länge dragits med långa köer, men för snart ett år sedan lades utprovningen av hörapparater ut på privata audionommottagningar och det har lett till att köerna försvunnit men också att kostnaderna skenat. Nämnden väntas i år gå med ett underskott på närmare 40 miljoner kronor.

Men i hälso- och sjukvårdsnämnden moderate ordförande Henrik Hammar, lovade idag att det kommer bli mer pengar till hörapparatsutprovningen nästa år.  

– Det kommer kosta ett antal tiotal miljoner kronor, det är vi beredda på.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se