Rädsla för att kritisera jobbet

Många arbetstagare vågar inte framföra kritik på jobbet - i rädsla för att mista sitt arbete, bli utfryst av arbetsgivaren eller få sämre lönevillkor.
Det hävdar kommunalarbetarförbundet som nu ska börja arbeta aktivt för att få fler att våga säga sin mening. Riktlinjer för hur det ska gå till skrivs in i en ny arbetsmiljöpolicy. - Många anställda, både inom den offentliga och den privata sektorn, är alldeles för lojala mot sin arbetsgivare och vågar inte säga till när någonting är fel på arbetsplatsen. Det säger Hans-Olle Andersson, ombudman på Kommunalarbetarförbundet i Skåne. Folk har helt enkelt blivit allt mer rädda för att bli av med sina arbeten. Dessutom är det många som inte känner till sina rättigheter och skyldigheter som anställd, säger Hans-Olle Andersson som tycker att den här utvecklingen är mycket obehaglig. För att vända den här trenden ska Kommunalarbetarförbundet nu börja arbeta aktivt för att lära anställda att man faktiskt får och ibland till och med är skyldig att berätta om hur det ser ut på arbetsplatsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".