Åsa har borrat sig fram ungefär 50 meter i månaden. Ett skralt resultat. Foto: Malin Nilsson/SR
Båstad

Långsam sommar för borren Åsa

Under sommaren har det gått mycket långsamt framåt för tunnelborren Åsa. Ungefär 50 meter i månaden har hon lagt bakom sig.

– Vi har haft en tuff period här under sommaren med mycket vatten att hantera, säger Per Rydberg är projektchef på Banverket.

Området som man borrar i är den fuktiga Lyabäcksdalen. Tunnelborren Åsa har borrat sig fram ungefär 50 meter i månaden vilket kan jämföras med 250 meter i månaden som hon klarar av när förhållandena i berget är bättre.

– Det är mycket komplicerad geologi i Hallandsås och det är alla överens om. Dessutom så innehåller det här berget väldigt mycket vatten och det är det som gör borrningen så komplex.

Trots att det gått långsamt den senaste tiden säger Per Rydberg att de håller sin tidsplan. Tunnlarna kommer att vara färdiga 2015. Och han säger att borren Åsa snart kommer att kunna snurra för full fart igen.

– Det kommer vi med alla sannolikhet att kunna göra om bara någon månad. Den sista biten i norr är det väldigt goda förutsättningar och då ska det gå undan, säger Per Rydberg som är chef för projekt Hallandsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".