Trelleborg

Många rökfria efter rökstoppp

Allt fler kommuner i Skåne inför rökstopp på arbetsplatserna. Rökstoppet har väckt protester på många håll men i Trelleborg är det många som i dag lyckats sluta. Det tack vare den hjälp de blivit erbjudna i samband med rökstoppet.

– Nja det var ju inte speciellt kul. Hur ska man lösa detta? Var ska man tjuvröka? Men jag tog chansen och nu sitter jag här, rökfri och det känns bra, säger Mats Gammil som rökt 40 cigaretter om dagen och som först inte var särskilt förtjust när han hörde om rökstoppet.

I snart tre månader har det varit förbjudet att röka på arbetstid för alla kommunalt anställda i Trelleborg. Bara under den obetalda lunchrasten kan man ta ett bloss, men inte i närheten av arbetsplatsen utan en bra bit där ifrån.

Det här är regler som gäller i alla de nio skånska kommuner som hittills infört rökstopp men man ska också hjälpa sina anställda på traven. I Trelleborgs erbjöd man sina anställda en rökavvänjningskurs redan innan rökstoppet infördes.

Mats Gammil var en av dem som hakade på rökavvänjningskursen och har nu, efter 25 år som storrökare, helt lagt av. Av dem som deltog i kursen blev hela 35 procent helt rökfria och resten lyckades med målet att hålla sig rökfria dagtid.

Trots det goda resultatet är det många som kämpar med att efterfölja de nya reglerna. Merparten av de 700 rökare som finns i kommunen har inte gått kurs. Något straff förutom en varning från arbetsgivaren finns inte och visst tjuvröks det en hel del berättar Britta Lawett-Olsson, på Previa som hållit i kurserna.

– Ja, jag tror att det gör nog en del. Det finns vissa som beskriver att det är jobbigt att behöva tjuvröka nu precis som de gjorde när de var femton år, säger hon.