Skåne

Nya biljettautomater får kritik

Snart drar Skånetrafiken igång med sina nya biljettautomater i full skala. Samtidigt får automaterna nu kritik för att vara för svårmanövrerade. Det är studenten Jacob Gudiol som i sitt examensarbete tittat närmare på biljettautomaterna.

– Det största problemet är att det är väldigt mycket text. Det är svårt att få en överblick. Texten följer inga raka linjer och versaler och gemener blandas. Knapparna är också små och svåra att träffa rätt om man kanske står för nära eller för långt ifrån skärmen eller om man är lång eller kort, säger han.

Enligt Skånetrafiken är de nya automaterna testade innan de togs i bruk.

– Vi har använt oss av fokusgrupper och användartester där alla olika användargrupper har funnits representerade, säger Ulrika Mebius som är presschef på Skånetrafiken.

En kritik är ju att systemet kanske är lätt för den dagliga pendlaren men för den som är ny så är det svårare att hantera systemet. Hur ser du på det?

– Så är det ju alltid. Det man gör varje dag tycker man är lätt och nya resenärer har kanske svårare att ta till sig information. Så tror jag att det är med allt här i världen.