Foto: SCANPIX
SKÅNE

Polisen höjer vaksamhet mot inbrott

Villainbrotten i mellersta Skåne ökade med 40 procent i fjol, men nu ska polisen prioritera arbetet mot villainbrott högre.

Under hösten och vintern brukar antalet inbrott öka kraftigt och polisen befarar att så blir fallet även i år.

- Det är en lönsam verksamhet som ökat under flera år, och vi ser ingen anledning till att den inte skulle fortsätta öka den kommande säsongen, säger kommissarie Göran Persson vid polisen i Lund

De senaste åren är det framförallt villaägarna som drabbats allt hårt, medan inbrotten lägenheter ligger på ungefär samma nivå.

I polisområde mellersta Skåne inträffade det mellan den förste oktober 2008 och den siste februari 2009, 545 villainbrott, samma siffra föregående säsong var 394, vilket innebär en ökning med nästan 40 procent.

Framförallt är det villor i mindre samhällen som drabbas, i till exempel Veberöd och Genarp ökade antalet inbrott kraftigt förra hösten och vintern.

Enligt polisen är det i många fall utländska ligor som specialiserat sig på att angripa just villor.

- Det är framförallt villor från 60, 70 och 80-talen, med välvuxna trädgårdar och halvtaskiga lås man inriktar sig på, säger Göran Persson

Vad är det man stjäl?

- Det är mindre värdeföremål, smycken, kontanter och laptopdatorer.

Polisen vill nu att villaägarna ser över sitt skydd och ser också gärna en ökad grannsamverkan. Men polisen kommer också själva att prioritera villainbrotten högre, dels kommer man avsätta mer resurser, och dels så ska polisen komma till platsen snabbare när ett inbrott väl upptäckts.

- Chansen finns att gärningsmannen fortfarande ska befinna sig i närområdet, ofta är det två till fem villor som får besök i samma svep, säger kommissarie Göran Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".