LUND

Fler studenter fick rum i år

Bopoolen i Lund har förmedlat fler rum till studenter. Uthyrningen ökade med 600 rum i år jämfört med samma period i fjol.

Moderaten Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande i Lund är glad över att Bopoolen förmedlar fler bostäder och tror att uppmärksamheten i medierna kan ha spelat in.

-Det har ju stått mycket i media om att det kommer fler studenter och att det finns en större efterfrågan, att bristen är större. Då har folk velat ställa upp med studentrum och rum i mycket större utsträckning - det tycker jag naturligtvis är jättebra, säger han.

Mats Helmfrid pekar även på att skatteregler kan ha haft betydelse.

– Det är ju också så att skattereglerna gör att man kan hyra ut ett rum ett tag utan att ta upp det till beskattning så länge man inte har kommersiell uthyrning.

Bopoolen som drivs av Studentkårerna i Lund och som sponsras av kommunen och universitetet har förmedlat cirka 1500 boende sedan i maj. Det är ungefär 600 fler än förra året.

Syftet med Bopoolen är i första hand att förmedla kontakt mellan studenter och privatpersoner när det gäller bostäder. Det som hyrs ut kan vara allt från en soffa, till ett rum till större lägenheter.

Den akuta bostadsbristen i Lund är över för denna termin enligt Mats Helmfrid, men fortfarande är bostäder ett stort problem.

-Vi måste verka för att det byggs flera studentbostäder i Lund. För det behövs fler permanenta studentbostäder utöver alla de rum som privatpersoner har ställt upp med.