Landskrona

”Det är slavliknande förhållanden”

En enhetschef inom arbetsmarknadsenheten i Landskrona har utnyttjat socialbidragstagare att arbeta i hennes trädgård för att få sina socialbidrag.

I Landskrona har Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna bestämt att socialbidragstagare måste genomföra en motprestation för att få sitt försörjningsstöd.

Kommunen skaffar praktikplatser, något som oppositionen kritiserat sen starten. Praktikplatserna ska vara hos företag och inte hos privatpersoner.

Men igår torsdag, blev det känt att en enhetschef i Landskrona utnyttjat socialbidragstagare för att fälla träd på sin privata tomt. En annan chef har använt folk för städning och transporter.

Jonas Esbjörnsson, Socialdemokrat och vice ordförande i Vuxennämnden i Landskrona trodde inte sina öron när han hörde om det.

– Jag blev oerhört chockad och förvånad när jag fick veta att man utnyttjat socialbidragstagare till hushållsnäratjänster.

Du skriver i ett pressmeddelande att det är slavliknande förhållanden..

– När man inte har avtalsenlig lön, utan låter människor göra det i en motprestation, så kan man säga att "ni måste göra det här arbetet annars kommer ni inte få ert socialbidrag", det tycker jag är slavliknande förhållande, inte praktikplatser.

Vad tycker du man ska göra nu när det kommit fram att en chef gjort så här?

– I dag kommer jag att kontakta Matias Adolfsson, ordförande i socialnämnden, för ytterligare information. Jag kommer även att kontakta fackförbundet kommunal för att se hur de ställer sig till det här.