Svårt intervjua vårdanställda

I nyheterna i går kunde vi berätta att kommunalarbetarförbundet nu ska börja arbeta aktivt för att få arbetstagare att våga säga sin mening. Och så här lät det när vi ringde runt för att få kommentarer från några arbetstagare.
- Jag kan inte ställa upp på någon intervju. Jag har pratat förr och fått skit från min arbetsgivare, så det gör jag inte igen, säger en läkare i en ledande position när P4 Radio Malmöhus vill göra en intervju med honom om just rädslan för att uttala sig. Och det var många som vägrade svara - och så är det ofta. Till sist hittade vi ändå tre vårdbiträden på äldreboendet Gyllebogården i Malmö. Men det var inte helt lätt att få intervjua dem. Först var de tvungna att fråga en överordnad och hon kände sig i sin tur tvungen att fråga vård- och omsorgschefen. Alla de tre vårdbiträdena - Linda Pepunic, Anne-Lie Larsen och Nasrin Mustajob - tror att det är många som inte vågar berätta om det finns missförhållanden på arbetet, varken för chefen eller för media. Ingen av dem tre känner till att de har meddelarskydd. Det vill säga att de anonymt kan berätta något för media utan att arbetsgivaren får tar reda på vem det var som lämnade uppgiften.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista