Efter nyår får hästar inte längre hägnas med taggtråd. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Skåne

Snart olagligt med taggtråd

Efter den första januari får det inte längre finnas några hagar som hägnas med taggtråd, om det vistas hästar där. Det enligt en ny lag som träder i kraft. Taggtrådshäng som finns uppe nu måste bytas.

Sedan augusti 2007 har det varit förbjudet att sätta upp nya taggtrådsstängsel, men nu ska alltså de som sitter uppe ner.

– Hästarna som fastnar i taggtråden får ju panik och en häst springer tills de kommer loss från trasslet, men det bli ju bara värre, säger länsveterinär Thomas Sandebert, som gillar förbudet.

Det är jordbruksverket som tagit initiativ till den lagen. Att man gjort det beror på att man varit i kontakt med flera försäkringsbolag och många kliniker som tar emot skadade djur och fått bilden av att det är ett vanligt problem i hela landet men hästar som skadar sig på taggtråden.

 – Vi har inga direkta siffror, men har tydliga indikationer på att det händer ofta och det blir allvarliga skador, säger Sara Gabrielsson, hästhandläggare på jordbruksverket och en av dem som jobbat med lagförslaget.

Länsveterinär Thomas Sandebert i Flyinge, berättar att det för några år sedan var betydligt vanligare att han fick ta hand om hästar som skadats på taggtråd men att allt fler har bytt taggtråden mot andra hägn. Men det fortfarande  finns det taggtråd ute i hagarna där det finns hästar. Något han som veterinär ser allvarligt på.

Men något som bekymrar Thomas Sandebert än värre är gamla staket till hagar som blivit överväxta och inte bara riskerar att skada hästar utan alla djur som finns i skogen.

Både jordbruksverket och veterinärerna gillar den nya lagen, men ändå finns de som inte gillar den nya lagen.

– Vi har ju fått höra att el-staket skulle kunna ge samma skador som taggtråd och att det inte går att ha el-staket där man har både nötkreatur och hästar i samma hage.

Vad säger ni till dem då?

– Vi menar ju att man med ett väl underhållet el-staket så kan man även hålla nöt hägnande och behöver inte ha taggtråd.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Fakta: Taggtråd

När den amerikanske bonden Henry M Rose 1873 fick nog av att se sin fetaste kviga gång på gång rymma till grannens ägor fick han en idé som kom att förändra världen. Han förstärkte sitt trästaketet med spetsar gjorda av metalltråd. Med det var taggtråden uppfunnen.

1 januari 2010 förbjuds taggtråd för inhägnad av hästar och andra flyktdjur i Sverige.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".