Församlingar slås samman

Efter nyår kommer flera skånska kyrkoförsamlingar att slås samman. Den här nyordningen innebär att många som arbetar inom kyrkan i dag kommer att bli övertaliga.
Carl-Henrik Wimmermark är präst i nio församlingar i Trelleborg som nu ska slås samman till en, och han tycker att det är nödvändigt med sammanslagningen, eftersom det inte finns tillräckligt med medlemmar för att ha gudstjänster i alla kyrkor varje söndag. I landet i stort berörs omkring 300 av kyrkans församlingar, men Skåne är ett av de områden där den här förändringen kommer att märkas mest. Det beror på att det finns så många och små församlingar och att kyrkorna ligger tätt. Berit Möllebäck är ordförande i Tullstorps kyrkoråd i Källstorps församling och hon är kritisk till sammanslagningen. Hon hade hellre sett att det blev två församlingar i stället för en.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista