Lars-Ingvar Ljungman (M) och Emanuel Morfiadakis (S) klippte bandet. Foto: David Rasmusson/SR
MALMÖ

Nya Centralbron öppnas för gående

Nya Centralbron kommer att bli en av de viktigaste åtgärderna för att trafiken runt Centralstationen i Malmö ska flyta smidigare. Det sade Skånetrafikens ordförande, Lars-Ingvar Ljungman (M) och Emanuel Morfiadakis, (S) ordförande i tekniska nämnden i Malmö, när de tillsammans invigde den nya bron i förmiddags.

Centralbron är den senaste av Malmös närmare 400 broar och korsar kanalen strax öster om Petribron. Den 65 meter långa och mer än 16 meter breda förbindelsen med Centralstationen kommer att vara en av de viktigaste i staden berättar Emanuel Morfiadakis medan han tar de första stegen över den nya bron.

– Det är viktigt, för bussarna får bättre framkomlighet från Djäknegatan till centralstationen. Det ger oss bättre förutsättningar för att skapa en bra trafikmiljö i Malmös centrum, säger han

Bron har kostat cirka 100 miljoner kronor vilket har finansierats till två tredjedelar av Malmö stad och till en tredjedel av Skånetrafiken. Varje dag kommer 1 900 bussar köra över Centralbron, men än så länge är bara gående välkomna, bussarna får vänta.

– Det kommer ta cirka två år till innan bron kan öppnas för bussar, säger Emanuel Morfiadakis.

Varför har man valt att göra så?

 – Det finns mycket arbete som måste göras, Citystationen måste färdigställas och så vidare. Men än så länge kan bron användas både av gående och av lastbilar som kommer att arbeta vid centralen.

 David Rasmusson

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".