Skåne

Orup kan få rättspsykiatrisk klinik

Det blir ingen ny rättspsykiatrisk klinik på Hasslanda i Lund. Kommunen har tröttnat på den utdragna processen, och Region Skåne undersöker nu andra tänkbara platser som till exempel Orupssjukhuset i Höör.

 – Vi väljer att titta på den platsen, eftersom det finns byggnationer som vi har i egen regi. Men vi har flera alternativ, och jag vill ha en dialog med kommunen, säger Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne.

Hon betonar att det handlar om fem lika tänkbara platser, men vilka de andra är vill hon inte berätta.

Att det inte längre är aktuellt att bygga kliniken på Hasslanda i Lund beror på att kommunen tröttnat på den långsamma processen och de ändrade planerna. Kliniken ska nu på grund av nya nationella riktlinjer bara bli hälften så stor, och enligt kommunalrådet Mats Helmfrid (M) i Lund handlar det inte heller längre om forskning i den utsträckning som var sagt från början.

Region Skåne inleder istället alltså en dialog med andra kommuner. Först ut är Höör på måndag, men kommunalrådet Pehr-Ove Pehrson (M) är skeptisk mot en rättspsykiatrisk klinik på Orupssjukhuset.

– Jag undrar hur man ska kunna kombinera södra Sveriges förnämligaste rehabsjukhus Orup med en rättspsykiatrisk institution, säger han.

Men någonstans måste den ligga. Var ska den ligga?

– Jag tycker att den ska ligga i ett storstadsområde, där den kan sväljas på ett bättre sätt. I ett litet samhälle som Höör blir den väldigt dominerande, och det tycker jag att man bör undvika.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".