En del projekt har startat andra dröjer i Herrgården. David Rasmusson/SR
Malmö

Information gör Rosengård lugnare

Information behövs för att bryta utanförskapet. Malmö stad har avsatt över nio miljoner för att behålla lugnet i Herrgården på Rosengård. En del projekt har startat, andra dröjer.

– Vi har förstått att bor man på Herrgården har man ett enormt behov av samhällsinformation, och man känner att man inte har tillgång till den information, säger Inger Leite.

Det var efter oroligheterna Herrgården i våras som kommunstyrelsen gav 9,2 miljoner kronor extra till stadsdelen Rosengård för att starta olika verksamheter som ska förebygga bränder, skadegörelse och stenkastning. Vissa av åtgärderna som att starta en mötesplats för äldre ungdomar på Tegelhuset och att anställa socionomer som arbetar i skolorna har startat.

Men andra satsningar som till exempel en mötesplats för ungdomar på Bennets väg och socionomer som ska samarbeta med polisen har ännu inte börjat, men är på gång.

Den informationscentral på Herrgården som ska fungera ungefär som ett medborgarkontor har startat, men i mindre skala och i tillfälliga lokaler. Hyresförhandlingar med värden Contentus har dragit ut på tiden och först runt årsskiftet kan den nya informationscentralen öppna sina portar på riktigt.

– Det är bra att vi håller fast vid den lokalen för där har både Contentus, Newsec och MKB gått med på att i flera år betala hyran, säger Inger Leite.

De flesta av satsningarna har fått pengar till och med 2011, men Inger Leite är säker på att man kommer att fortsätta med de flesta av projekten även när extrapengarna från kommunstyrelsen är slut.

– Det är jag fullkomligt övertygad om att de gör. Kanske blir det så att extra resurserna som socialarbetar på skolan måste behovsprövas, men jag tror att mötesplatserna och informationscentralen kommer att vara kvar, säger Inger Leite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".