Snigelplågan kan ha fått en lösning, järnfosfat. Foto:Adam Ihse/SCANPIX
Skåne

Mördarsnigelns överman – järnfosfatet

Järnfosfat är bra mot mördarsniglar. Det visar försök som har gjorts i en jordgubbsodling utanför Lund i sommar.

Det är Jordbruksverket som i sommar bekostat olika försök för att hitta metoder att få bukt med skadedjuren. I Skåne har man spritt ut järnfosfat i en jordgubbsodling utanför Lund. Sniglarna lockades att äta upp järnfosfatblandningen med en mjölblandning som de gillar. Resultaten är goda. 

– De drar sig gärna till det här och äter upp det. Men sedan när de får det i sig mår de dåligt och dör, säger Birgitta Svensson, försöksledare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. 

Det behövdes bara 2,5 milligram järnfosfat per kvadratmeter i odlingen för att antalet sniglar skulle minska ordentligt. I försöksrutor utan järnfosfat var antalet sniglar i fällorna åtta, i de rutor där man spritt ut järnfosfat fanns bara en snigel. För att locka djuren till försöksrutorna använde Birgitta Svensson öl. 

– De tycker väldigt mycket om öl. Det verkar som de känner doften på långt håll, säger Birgitta Svensson. 

Ska det vara ljust eller mörkt?

– Det har jag inte testat. Vi använde lättöl. 

I ett annat försök i Västergötland har man prövat att låta gräs till ensilage ligga och torka utspritt istället för i strängar, vilket gav färre sniglar. Även om sommaren 2009 inte var någon svår snigelsommar tror Birgitta Svensson att resultaten med järnfosfat håller. 

– Jag tror det. Men vi måste jobba vidare på det och ha mer kontrollerade förhållanden.   

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".