Det skulle kunna byggas ytterligare 140 nya lägenheter i Helsingborg. Arkivfoto: Mark Lennihan/SCANPIX
Helsingborg

Hisskrav stoppar byggen

I bostadsbristens Helsingborg skulle det kunna byggas ytterligare 140 nya hyresbostäder varje år  utöver de som redan byggs.

Det säger föreningen Fastighetsägarna som gjort en enkät bland medlemmarna. Men det finns många hinder på vägen.

Man skulle kunna bygga små lägenheter på vindarna och man skulle kunna förtäta och bygga på grönområden, men regler lägger hinder i vägen, säger fastighetsägarna i enkäten den hittills  första i ämnet. 

– Reglerna är svåra och är hindrande säger Stefan Lindvall, vd hos Fastighetsägarna Syd.   Exempelvis är det rent tekniskt omöjligt i vissa gamla hus att sätta in hiss. Det borde det vara möjligt att göra undantag för reglerna. Därmed skulle man kunna frigöra andra lägenheter för människor med funktionshinder.

– Vi deltar gärna i en debatt om tillgängligheten för med vår ide kan vi få fram uppemot 700 nya lägenheter på fem år bara i Helsingborg, säger Lindvall. 

Höga byggkostnader och det nuvarande hyressättningssystemet är vanliga argument att inte våga satsa på nybyggen bland fastighetsägarna i hela landet, men i Helsingborg pekar man på fler saker.

– Det är svårt att få marktilldelning för våra medlemmar i Helsingborgs stad, traditionellt går marken till de stora aktörerna. Desutom tar plan och byggprocess för lång tid,  bygglovsprocessen är också på tok för lång säger Stefan Lindvall.

Enkäten har besvarats av 31 fastighetsägare som tillsammans äger 6000 lägenheter i Helsingborg. 

Så gott som alla tillfrågade har mer än 30 sökande per lägenhet.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".