Eslöv

Certifiering ger bättre samarbete

Som första kommun i landet har Eslöv certifierat sig enligt en metod som går ut på att tydliggöra det arbete som de anställda i kommunen ska göra. Det för att invånarna i slutändan ska få bättre service.

– En av de positiva grejerna är att vi har blivit bättre på att samarbeta mellan förvaltningarna, vilket i längden ger fördelar ut till medborgarna, säger Johanna Sundberg, biträdande utvecklingschef i Eslöv.

Redan 2001 började Eslöv arbeta enligt IiP-metoden och är nu som första kommun i landet helt certifierad. En grupp på 30 rådgivare, som de kallar sig, har systematiskt gått igenom samtliga förvaltningar för att undersöka hur verksamheterna arbetar. Sedan har de kommit med förslag på hur man kan bli bättre.

De 3 000 anställda på Eslövs kommun är alla delaktiga. Nästan 500 av dem har intervjuats separat och på det sättet har arbetet med certifieringen genomsyrat hela organisationen.

Anna Johnsson arbetar som fritidskonsulent med barn och ungdomar som har olika funktionshinder. Idag är hon på ett dagcenter i Eslöv och har sång och musik för ett tiotal ungdomar. En del av hennes kollegor var skeptiska till IiP-certifieringen, men de flesta anställda och brukare är positiva.

– Om vi i personalen är trygg så blir brukarna trygga. Vi har också sett i mätningar vi gör att brukarna är nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".