Älgstammen i Skåne har vuxit till sig. Foto: Melissa Dahlqvist/SR
Skåne

Jakten på älg börjar

När älgjakten startar i södra Sverige på måndag finns det ganska många älgar att jaga i Skåne. Annat var det för ett par år sedan, då Jägareförbundet i Skåne uppmanade jägarna att avstå älgjakten för att stammen skulle få en chans att växa till sig.

– Förra året sköts knappt 500 älgar och åren före lite färre. Det verkar som om älgstammen är på väg upp igen. Men även om det finns fler älgar måste ändå jakten pågå med en viss försiktighet, säger Lars Kroon, styrelseordförande i Jägareförbundet Skåne.

Han uppskattar att det finns mellan 1500 och 2000 älgar i Skåne just nu. En indikation på att älgarna har blivit fler kan vara att viltolyckorna med älg har ökat. Under 2007 skedde 100 olyckor med älg mot 176 älgolyckor förra året.

Antalet älgar som får skjutas varje år bestäms av länsstyrelsen och älgskötselområdena, men jaktlagen bör ändå jaga älg med sunt förnuft.

– Jag tycker att man ska vara rädd om vår älgstam så att vi får en fin kvalitet på våra älgar framöver. Vi ska ha något för kommande generationer också, säger Lars Kroon.

Han har längtat till älgjakten och ska själv ut och jaga i trakterna kring Höör på premiärdagen.

– Självklart. Jag ska ut i gryningen, för det är en naturupplevelse.

Älgjakten i södra Sverige pågår fram till i mitten av december.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".