Läkaren Per Hagstam. Foto: Johanna Hellström/SR.
Malmö

Hemlösa lungröntgas på härbärge

Hemlösa i Malmö kan ha drabbats av lungsjukdomen tuberkulos. Därför testar nu sjukvården ett nytt grepp och flyttar ut en lungröntgenutrustning till ett härbärge för att nå de 100-talet personer som kan vara sjuka.

– Den mobila utrustningen används mest för personer som inte kan ta sig till röntgen. Men så fick vi idén att vi kunde använda den här, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

– Jag tror att vi kommer att nå många fler i den här gruppen än om vi hade kallat dem till sjukhuset.

Det var i våras som personal på ett härbärge i Malmö upptäckte att en av besökarna varit sjuk länge. Personalen ordnade att han fick komma till läkare, som konstaterade att personen led av tuberkulos.

Personal på olika härbärgen i Malmö har testats och vissa av dem har fått behandling i förebyggande syfte.

Svårare är det att få kontakt med alla de hemlösa som den smittade personen träffat, och eftersom han varit sjuk länge så finns risken att fler personer blivit sjuka. Det var då idén om att ta den mobila lungröntgenutrustningen till ett härbärge kom upp.

Det handlar om ett 100-tal personer som man nu vill komma i kontakt med. Och skulle någon av de hemlösa vara sjuka är det viktigt att tuberkulos upptäcks i tid.

– Om man har sjukdomen och inte blir behandlad kan man dö.

Mellan 80 och 90 personer får tuberkulos i Skåne varje år. Under de senaste åren har antalet fall legat konstant. I vissa fall startas ett omfattande arbete för att spåra smittan.

– För ett par år sedan gjorde vi en stor undersökning på patienthotellet i Lund sedan en i personalen hade upptäckts med tuberkulos. Nyförlösta kvinnor och småbarn testades. Det lades ner mycket arbete på det, säger Per Hagstam.

Johanna Hellström

johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".