Gotlandia II. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Landskrona

40 får jobb när skadad färja repareras

I konkurrens med fyra andra varv har Öresundsvarvet i Landskrona fått uppdraget att reparera den skadade färjan Gotlandia II. Färjan kolliderade i juli med färjan M/S Gotland utanför Nynäshamn. Uppdraget tryggar jobben på varvet i Landskrona i vinter.

– Det ger oss en mera jämn produktion under hösten och vintern. Och det är välkommet, säger Öresundsvarvets vd Jonas Hansson.

Gotlandia II ligger nu på Öresundsvarvet. Hon beräknas inte vara färdigreparerad förrän i mars. Arbetena ger jobb åt 40 av varvets anställda under vintern. Gotlandia II fick omfattande skador både in- och utombords i kollisionen i somras.

– Hon fick strukturella skador i skrovet, och rätt besvärliga inredningsskador. Nu ska vi återställa henne i seglingsbart skick.

Det var fem reparationsvarv som konkurrerade om reparationenm men det var alltså Landskrona som vann. Öresundsvarvet har tidigare haft jobb för Gotlandsbolaget. Och varvet har mer på gång i vinter:

– Vi har statsisbrytaren Frej hos oss just nu, och en tankbåt som är på väg in i torrdocka för reparation, berättar Jonas Hansson.

Överhuvudtaget går det bra för Öresundsvarvet i Landskrona som har upp emot 100 anställda.

– Vi har inte märkt av den ekonomiska krisen i någon större omfattning. Åtminstone inte ännu, säger varvets verkställande direktör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".