Helsingborg

Räddningstjänsten ska bli mer aktiv

Från och med i höst går räddningstjänsten i Helsingborg ett steg längre och gör en punktinsats på skolorna så fort det inträffat någon händelse som skulle kunna leda till en brand. De har sedan länge satsat på förebyggande arbete i skolorna.

– Ofta har det varit stökigt en längre tid, och då bemöter vi detta. Vi får bra respons både från lärare och elever, säger Magnus Garpdahl.

Magnus Garpdahl håller koll på alla brandtillbud som inträffar på skolorna, och bestämmer sedan i samråd med skolpersonalen hur det som hänt ska bemötas. Han träffar ofta eleverna på skolan i grupp, informerar om vilka konsekvenser en brand kan få och vad brand och annan skadegörelse kostar skolan.

Eleverna får också berätta varför de tror att det händer. I vissa fall har han också samtal med enskilda elever när skolpersonalen vet att en viss gruppering ligger bakom.

– Många gånger är gruppen en styrka, och kommer ledaren ensam så är han mer sårbar. Vi försöker närma oss utan att anklaga, säger Magnus Garpdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".