Skåne

Mest ris till regionens politiker

Många anställda inom vården i Skåne var ilskna när de på måndagskvällen mötte ansvariga politiker inom Region Skåne under en frågestund. De kraftiga besparingarna fick mest kritik.

Det jäser på många håll inom vården i Region Skåne. Många anställda anser att de går på knäna och att det får vara nog med besparingar nu. Det var det som präglade stämningen när 150 medlemmar ur Vårdförbundet i Skåne mötte delar av den politiska ledningen inom Region Skåne på måndagskvällen i Dunkers kulturhus i Helsingborg.

En sak som kom upp när femklöverns representanter frågades ut var deras 18-punktprogram med förslag till hur Region Skåne ska vara som arbetsplats. Kvällens moderator Elisif Elvinsdotter läste högt ur det och citerade bland annat att Region Skåne ska vara.

– "Det ska vara en attraktiv arbetsplats och det talas om möjlighet till flextid, hemarbete och familjevänliga arbetstider för småbarnsföräldrar."

Sedan frågade hon om de 150 i lokalen ser något av det här ute i sin verklighet, men fick ett rungande nej.

– Det här fungerar inte för alla, erkände Katarina Erlingson, personalberedningens ordförande.

Hon förstod också om skrivelsen sticker i ögonen på en del anställda.

Politikerna förklarade att finanskrisen gjort att Region Skåne förlorat en miljon kronor i skatteintäkter och måste spara.

– De ger inga svar. De försöker skylla och lägga ansvaret på tjänstemännen, men trots allt kommer besluten uppifrån hur mycket pengar vi får, säger Katarina Ek, som arbetar på Helsingborgs lasarett.

Hon förklarade att hennes arbetssituation är så svår att personalen inte har tid att ens diskuterad den i korridorerna.

– Man orkar inte. Det är nog med patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".