Drogbehandling på fängelse

En speciell behandlingsavdelning har inrättats på kriminalvårdsanstalten i Kirseberg i Malmö. Avdelningen tar emot interner med drogproblem.
Internerna separeras helt från resten av fängelset och får en regelrätt behandling. - Under förmiddagen sker behandlingen. Resten av dagen ägnas åt friskvård. Internerna tvättar, städar och håller i ordning. De sköter helt enkelt om avdelningen tillsammans med de anställda, säger avdelningens chef Katarina Lilja. Omkring 50 procent av alla intagna på fängelset i Malmö har narkotikaproblem. Tidigare fanns en motivationsavdelning där internerna själva fick ta itu med sina narkotikaproblem. Nu handlar det om ett riktigt behandlingsprogram. De intagna tycker att det är bra med den nya avdelningen, men visst är det svårt ibland. - Ja, det är klart, men jag saknar inte droger. Vissa dagar känner jag ett visst sug och det beror nog på att programmet är tufft då känslor som är svåra att hantera kommer fram, säger Ronny Svensson, en av de intagna som deltar i projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista