Malmö

Inga övervakningskameror i brandbil

Uppdaterad 15:40
Det blir inga övervakningskameror i den brandbil som åker på släckningsuppdrag i Rosengård i Malmö. Länsstyrelsen gav avslag till räddningstjänstens ansökan om att montera två filmkameror på släckningsbilen.

– Att förebygga brott är ju en motivering. Vi tror ju att det har en hämmande effekt för vår utsatthet för stenkastning och hot, säger Attila Jensen, chef för räddningstjänstens distrikt Jägersro och fortsätter:

– Sedan har vi också arbetsmiljöperspektivet, de känner sig tryggare med en kamera.

Det var efter att brandmännen vid flera tillfällen blivit utsatta för hot och stenkastning som räddningstjänsten i fjol ansökte om att få montera två övervakningskameror på den brandbil som används i stadsdelen Rosengård. Tanken var att kamerorna bara skulle filma i de områden i stadsdelen där brandmännen tidigare utsatts för hot och våld.

Idag avslog länsstyrelsen räddningstjänstens ansökan. I beslutet skriver länsstyrelsen att intresset att övervaka är starkt men eftersom övervakningen skulle ske i bostads- och grönområden väger integritetsintresset tyngre. Att fordonet också rör på sig under tiden som kamerorna filmar gör det svårt att avgränsa vilka områden och vad som egentligen filmas.

Räddningstjänsten har precis fått ta del av länsstyrelsens beslut och har inte bestämt hur eller om de ska gå vidare med frågan.

– Det kan mycket väl bli så att vi överklagar, men det kan också bli så att vi kommer fram till att detta är beslutet man har fattat och nu har vi kört det så långt det går, säger Attila Jensen, chef för räddningstjänstens distrikt Jägersro.

Fackförbundet Kommunal meddelade för en månad sedan att de vill att alla brandbilar i Sverige ska utrustas med kameror. Trots att länsstyrelsen i Skåne nu sagt nej kommer man att fortsätta arbeta för att få kameror på brandbilarna.

– Vi har ju givetvis en skyldighet att göra vad vi kan för förbundets medlemmar. Vi hoppas att vi kommer få till en dialog med länsstyrelserna runt om i landet för att se om vi kan hitta en lösning på problemet, säger Owe Halvors ordförande för brandmännens centrala branschråd inom Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".