Skåne

Whiplashoperationer utan utvärdering

Det blir ingen sammanställning av resultaten av de triggerpunktsoperationer som Region Skåne bekostade för runt tio patienter med whiplashskada. Det var heller aldrig syftet enligt överläkare Hans Säveland som valde ut patienterna till ingreppet.

Susanne Jepsson i Tyringe fick prova den kontroversiella metoden i USA. Det blev inte bara en operation för hennes del, utan tre.

Nu har hennes huvudvärk försvunnit. Men hon är förundrad över att det inte blev mer uppföljning efter operationen än två besök på Universitetssjukhuset i Lund och ett telefonsamtal.

– Jag trodde givetvis att man skulle få berätta hur det gått till, få göra olika rörelsemönster och kanske att de skulle trycka på olika punkter där man haft ont innan, säger Susanne Jepsson.

Vid en bilolycka år 1996 whiplashskadades Susanne Jepsson i Tyringe. De behandlingar hon fick i Sverige hjälpte inte och hon blev sjukpensionär.

Tio år efter olyckan kom hon med i en grupp på tio personer som Region Skåne betalade kontroversiella triggerpunktsoperationer för. Den svenske läkaren Åke Nyström, som är verksam i Nebraska i USA, går in och skär bland nerver på särskilda punkter, triggerpunkter.

Nio av de tio patienterna i gruppen opererades i USA, en blev bättre före operationen säger överläkare Hans Säveland som valde ut patienterna. Ingen av dem blev sämre.

Men resultatet var aldrig avsett att sammanställas, trots att bland annat Susanne Jepsson uppfattade det hela som ett pilotprojekt.

Men det säger Hans Säveland att det inte var frågan om.

– Jag har sett de nio patienterna före och efter operationerna och gjort individuella bedömningar. Någon sammanlagd redovisning för gruppen kommer vi inte att göra och det var inte intentionen primärt, utan det var ren sjukvård, säger överläkare Hans Säveland på neurokirurgen på Universitetssjukhuset i Lund.

Och om den kontroversiella triggerpunktskirurgin fungerar kan inte Hans Säveland svara på.

– Exakt hur kirurgin går till vet jag inte, jag har bara läst en del operationsberättelser och där kan man inte säkert dra någon slutsats om vad det är han gör, säger överläkare Hans Säveland.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".