Enligt överläkare Hans Säveland var det enbart sjukvård som bedrevs. Foto: Karin Wrangborg/SR
Skåne

Utreder om operationer var forskning

Centrala etikprövningsnämnden i Stockholm ska ta ställning till om det var forskning som bedrevs på neurokirurgen på Universitetssjukhuset i Lund när tio personer fick triggerpunktsoperationer i USA.

Det som bland annat patienter uppfattats som ett pilotprojekt sägs nu av läkaren som valde ut patienterna inte alls ha handlat om att göra en särskild utvärdering, utan var bara sjukvård.

Det var för snart fyra år sedan som tio personer med whiplashskada valdes ut. De skulle få kontroversiella triggerpunktsoperationer i USA betalda av Region Skåne. Operationsmetoden är inte vetenskapligt erkänd och innebär patienten pekar ut särskilda triggerpunkter där den upplever att smärtan utgår ifrån. Där gör läkaren ingrepp för att städa upp bland nerverna.

Operationerna i USA omnämndes då som ett pilotprojekt och bland annat Susanne Jepsson i Tyringe som opererades uppfattade det som att resultaten skulle följas upp på ett sätt som gör att det borde ha funnits ett godkännande från etisk nämnd, vilket det inte fanns.

– Jag kan inte säga hur tacksam jag är för att jag fick opereras, men jag kan tycka att det ska gå rätt till, säger triggerpunktsoperarede Susanne Jepsson.

En privatperson, som inte ingår i gruppen av de tio som opererades, har gjort en polisanmälan eftersom den anser att de borde ha funnits ett godkännande i etisk nämnd.

Centrala etikprövningsnämnden i Stockholm undersöker nu om det ska anses som forskning.

Men överläkare Hans Säveland som valde ut patienterna säger att det var det alltså aldrig frågan om att sammanställa resultat i en studie.

– Jag har svarat Centrala Etikprövningsnämnden att det bara varit myndighetsinternt arbete, det vill säga att jag bara tittat på patienterna en och en och att det aldrig varit aktuellt med någon offentlig presentation av resultaten.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".